Kunstgieterij Marius Bruggeman 

 

De stukvorm

Deze techniek passen wij toe op beelden vervaardigt uit  klei.Het komt erop neer dat wij, de benaming zegt het al enigszins, het beeld in stukken invormen. Het is wel belangrijk dat de klei nog´nat´ is.



Verdelen


Als eerste kijken we hoe we het beeld gaan verdelen en in stukken gaan 'hakken'. Dit moet natuurlijk zorgvuldig gebeuren, omdat wij geen details verloren willen laten gaan. Het daadwerkelijke verdelen van de stukken van het beeld doen wij doormiddel van stukken blik, die wij voorzichtig langs de vooraf bepaalde lijnen in de klei drukken. Hierdoor ontstaat een eerste indruk van de stukken.



Stukvormen


Wanneer het verdelen klaar is kunnen we beginnen met het eerste stuk in te vormen. Dit doen wij met de vuurvaste massa (gips, gravel,   water) die wij ook gebruiken voor de reguliere mallen. Allereerst gaan wij met een kwastje de massa aanbrengen op het beeld, dit om goed de details in de stukvorm mee te krijgen. Wanneer de massa dikker wordt werken we deze tegen het  beeld op en zo ontstaat een stukje mal op het beeld. Wanneer het eerste stuk klaar is, verwijderen wij de blikjes en kunnen we verder met de volgende  stukvorm. Dit gaat door totdat het hele beeld ingepakt is.



Lossen


Nu volgt een belangrijk moment, het loshalen van de verschillende stukken. Dit doen wij door op de scheidslijnen (waar eerst dus de blikjes zaten) beitels te slaan waardoor we de stukken uit elkaar kunnen duwen. Voor de kunstenaar is het een gruwel, want op het moment dat de stukken losgaan is het beeld vernietigd. Maar de stukken hebben nu het negatief van het beeld  aangenomen en nu is het zaak dat negatief weer om te zetten in een positief.



Invormen


Nadat alle klei uit de stukvormen is gehaald en deze helemaal schoon zijn, gaan wij beginnen met het creëren van een positief. Dit   doen wij door een dun laagje was in de vorm te drukken. Wanneer het negatief  dat zich in de vorm heeft afgetekend geheel in de was zit, kunnen we verder  gaan met de volgende stap, aangietkanalen monteren. Dit gebeurt volgens hetzelfde principe als een reguliere mal. Wanneer de aangietkanalen gemonteerd zijn, vormen we de de stukvorm in zijn geheel in waardoor we een mal hebben.


Uitstoken & gieten 


Deze gaat de oven in, waar al het vocht en was eruit kan   branden. Vervolgens gieten wij het gesmolten brons erin. Wanneer het brons is  afgekoeld slaan we de mal kapot en hebben we een deel van het originele beeld  in het brons.


       
       



E-mailen
Bellen